#5 Ufologija: znanost ali psevdoznanost?

October 29, 2017

 

Znanost je metoda pridobivanja znanja s katerim se približuje čim bolj pravilnemu opisu naše realnosti. Poslužuje se določenih metod kot sta deduktivno in induktivno sklepanje. Zahteva, da predmet raziskovanja, če je le možno raziskujemo v kontroliranih pogojih ter, da izvajamo eksperimente, ki so preverljivi. Ob istih pogojih lahko ob izvedbi eksperimenta pričakujemo enak razultat. Če različne znanstvene ekipe po svetu uspejo ponoviti eksperiment so rezultati in implikacije preverjanja ponavadi sprejeti v našo zbirko znanja.

 

Znanost ima tudi nekaj pomankljivosti. Preučuje lahko zgolj tisto kar lahko meri. Merjenje je sistematično opazovanje. Razumeti pa je treba, da vseh fenomenov ne moremo opazovati enako uspešno kot drugih. Nekateri fenomeni so tako subtilni, da še nismo izumili dovolj pretanjenih instrumentov, da bi jih sploh lahko zaznali. Valove gravitacije smo npr. prvič zaznali šele v letu 2016. Nekateri fenomeni so tudi zelo redki ali se dogajajo v odročnih predelih planeta in jih je težko preučevati. Tako npr. še vedno ni bilo nikoli dokumentirano na kakšen način se parijo sinji kiti, pa čeprav gre za največjo živo bitje na planetu.

 

Predmet preučevanja ufologije so neznani “leteči” predmeti, ki so prav tako relativno redek, predvsem pa skrajno izmuzljiv pojav. Enostavno ne moremo vedeti, kje in kdaj se bo pojavil kakšen “leteči krožnik” in ga preprosto ujeti v mrežo kot metulja. V nekaterih primerih gre le za luči za katere ni moč z gotovostjo trditi kaj sploh so. Plovilo, ki je lahko tudi samo luč, se včasih pojavi kar iznenada, kot bi se dobesedno materializiralo iz neke druge sfere bivanja ali pa izključilo nekakšen nevidnostni “plašč”, ki preprečuje, da bi objekt zaznali v vidnem spektru ali celo na radarju. Največkrat je edino kar ostane od videnja le pričevanje očividca, kar pa “trda” znanost pospravi v predal anekdotnih dokazov, ki jih upravičeno ne more postaviti ob bok konkretnim materialnim dokazom, kakršni bi bili npr. truplo nezemljana ali razbitina zunajzemeljskega plovila.

 

Verjetno ni najbolj smiselno, da bi se morali posmehovati tistim, ki kljub temu imajo vztrajnost in pogum, da te izmuzljive pojave vseeno raziskujejo. Zaslužijo naše spoštovanje saj so številni raziskovalci posvetili temu področju svoja cela življenja. Čeravno je NLP fenomen velika uganka z mnogimi možnimi odgovori, pa je kot na dlani, da nekaj SE DOGAJA. Na tisoče ljudi vsako leto poroča o nenavadnih pojavih na nebu. To pa je že povsem dovolj velik razlog za utemeljenost znanstvenega raziskovanja.

 

Tekom desetletij so se osnovale organizacije za preučevanje NLP primerov, kot so ameriški Mufon (Mutual UFO Network), ki imajo v Ameriki in po celem svetu svoje člane, ki pridno beležijo NLP videnja. Vsi se tudi držijo znanstvenih protokolov o spraševanju prič, ter imajo postopke za analizo morebitnih sledov pristanka tujih vesoljskih plovil. Ne redko namreč ostanki so: npr. v obliki ožgane zemlje, povečanega radioaktivnega sevanja ali pa se odražajo na rastlinju, ki je bilo v bližini plovila. Očitati Mufonu, da ne delujejo po principih znanosti je torej do neke mere krivično. Kot rečeno je predmet preučevanja skrajno izmuzljiv.

 

Enostavnih odgovorov na področju, ufologije seveda ni. Vsak NLP ni a priori ladja nezemljanov … Lahko je le nepoznan naravni pojav, ali pa napreden eksperiment skrivnih vojaških projektov, morda le napačno identificirano običajno zračno plovilo, npr. vremenarski balon … V večini primerov je viden nekaj minut potem pa izgine, vse kar ostane za njim pa je pričevanje očividcev, morda kakšna fotografija ali video. Ironično je napredek v tehnologijah manipulacije (gibljivih) slik velik problem, saj je vedno težje ločiti avtentičen posnetek od ponaredka. Ob tem je treba pristaviti, da obstaja v naboru ufološkega dokaznega gradiva vrsta video posnetkov in fotografij, ki so jih preučevali strokovnjaki in jih tudi verificirali.

 

Zanimivo je tudi slednje: dostopnost infrardečih kamer, ki so jih začeli uporabljati lovci na NLP-je pokazala, da so številni NLP-ji vidni le v infrardečem spektru. Dokler nismo opazovali neba s takšno opremo se tega sploh nismo zavedali.

 

Kot pravi Stephen Besset UFO strokovnjak in aktivist, ki si prizadeva za uradno priznanje fenomena NLP s strani ameriške vlade: “Dokazi za prisotnost zunajzemeljskih inteligenc na Zemlji so vsem na razpolago. In tako je že desetletja. Dokazi se kopičijo in kopičijo. Z največjo gotovostjo lahko pritrdimo, da je pojav resničen. Kdor tega še slučajno ne ve, naj se sooči z dokazi. Za to je potrebno mesece in mesece časa, saj je količina dokumentiranih primerov, poročil, pričevanj, videov in fotografij izjemna.” “Velika večina dokazov je dostopna na svetovnem spletu. Mnogo verjetno najboljšega gradiva pa je še vedno skrito z oznako ZAUPNO pred očmi širše javnosti.”

Javna medijska podoba NLP fenomena je bila po mnenju ufologov v ZDA (s tem pa tudi v večini drugih držav) že pred desetletji načrtno zapeljana v sfero senzacionalizma, neresnosti, znanstvene fantastike. Na ta način je bila resna debata v kali zatrta, saj ni bila v interesu nacionalne varnosti, geopolitične situacije in številnih drugih razlogov o katerih bomo še govorili. Zato ufologija kot avtonomna znanstvena disciplina še danes ni priznana oz. jo umeščajo v območje psevdoznanosti.

 

Ali so vsi raziskovalci in zgodovinarji na tem področju resnično intelektualno inferiorni fantasti, naivneži in čudaki, ki niso zmožni upoštevati znanstvenih protokolov in metod? Kako lahko trdimo kaj takega, če nismo prebrali niti ene njihove knjige ali si ogledali vsaj kakšno njihovo predavanje?

 

Kdor se je lotil preučevanja ufologije, se seznanil z glavnimi zgodovinskimi dejstvi, dogodki, videnji, pričevanji žvižgačev ..., ceni večdesetletna prizadevanja številnih raziskovalcev kot so Stanton Friedman, Budd Hopkins, John Mack, Steven M. Greer, Richard Dolan …

 

Omeniti še velja, da ameriška vlada, dejansko JE znanstveno raziskovala pojav NLP. Od teh raziskav je najbolj znan projekt Modra knjiga. Kljub finalnemu poročilu, ki ni potrdil, da bi pojav predstavljal kakršnokoli grožnjo nacionalni varnosti, pa se je vodja projekta Allen Hyneck iz skeptika prelevil v zagovornika resničnosti pojava. O tem bomo še spregovorili.

 

Ufologija si zasluži, da jo jemljemo resno tako kot vsako drugo vedo. Izmuzljivost fenomena, njegovo oteženo preučevanje in negativna propaganda ne sme biti razlog, da enostavno zamahnemo z roko in se obrnemo drugam. O tej temi je vredno razmišljati saj nosi implikacije za našo prihodnost. Posledice odkritja/razkritja zunajzemeljskega življenja ali celo prisotnosti naprednih zunajzemeljskih civilizacij bodo povsem transformirale našo družbo in jo popeljale na drug nivo bivanja in zavedanja.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

© 2017 by Luka Mancini. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now