top of page

#2 Eksopolitika v Sloveniji - prvi koraki


Ivo Boscarol, podjetnik in vizonar, direktor podjetja Pipistrel, ki je vodilno na področju električnih letal v intervjuju v Sobotni prilogi Dela (18. 10. 2014) pravi: “Ko bomo prišli do drugih možnih virov energije, ko bomo razumeli pogone neznanih letečih predmetov, bodo postale danes nepredstavljive stvari možne.”

Kljub takšni izjavi uglednega posameznika lahko rečemo, da je v percepciji slovenske javnosti ufologija zgolj mejna znanost, ki je ne moremo jemati resno. Ker je v javni sferi uveljavljeno prepričanje, da dokazno gradivo ufoloških raziskav ni dovolj, da bi obstoj nezemeljskega življenja vzeli kot znanstveno dokazano dejstvo, se zdi govoriti o eksopolitiki še večji absurd, neutemeljeno prehitevanje dogodkov, fantaziranje …

Prva naloga Eksopolitike Slovenija je torej s kvalitetnimi prispevki s področja ufologije pripraviti teren in temelje zavedanja o tej fascinantni temi. Vzbuditi zanimanje, odgovoriti na kup vprašanj, odpreti vrata za dialog in izmenjavo mnenj.

Implikacije ufologije so daljnosežne in bodo vplivala na vse pore naše družbe. Eden ključnih premikov pa bo prehod na nove vire energije, saj je jasno da napredna plovila nezemljanov in skritih vojaških programov ne uporabljajo fosilnih goriv za svoje težko predstavljive manevre in potovanja po vesolju. Obstajati morajo veliko bolj učinkovite tehnologije, kar pa pomeni temeljno transformacijo naše, na nafti osnovane družbene ureditve. Vse to bo vplivalo tudi na našo deželico, čeprav smo dejansko nekoliko odmaknjeni od geostrateških dogajanj in centrov moči na planetu.

Živeti informirano ta trenutek, je biti seznanjen s ključnimi koncepti in ugotovitami ufologije in eksopolitike. Smo na robu vesoljske dobe, človeška rasa stopa v vesolje z velikimi koraki, da zasede mesto v skupnosti naše zvezdne soseščine. S projektom centra Ksevt v Mozirju, ki obeležuje delo slovenskega izumitelja vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, Slovenija kaže aspiracijo po tem, da bi vstopila v “vesoljsko tekmo”, pa čeprav le s “kulturizacijo” vesolja po vizijah utemeljitelja, umetnika Draga Živadinova. To so plemenite in dobrodošle ideje, ki bi bolj koristile našemu delu galaksije kot pa militarizacija vesolja v stilu Vojne zvezd, ki se je po pričevanjih nekaterih žvižačev žal že zgodila.

Treba pa je gledati v prihodnost ne v preteklost. Ne potrebujemo čaščenja odsluženih skafandrov naših pogumnih astronavtov in kozmonavtov. To sodi v muzeje. Potrebujemo eksopolitično perspektivo, aktivno reflektiranje progresivnih eksopolitičnih idej, kot so prisotnost zunajzemeljskih inteligenc na Zemlji in kaj to pomeni za nas Zemljane in nas Slovence danes. Potrebujemo pripravo, konceptualna orodja, sposobnost modeliranja možnih scenarijev in razmislek o implikacijah te nove realnosti. O implikacijah stika z nezemeljsko inteligenco so razmišljali številni think tanki in posamezniki po vsem svetu. Npr. 18. in 19. septembra 2014 je NASA s Kongresno knjižnico organizirala astrobiološki simpozij z naslovom Priprava na odkritje - racionalni pristop k učinku odkritja mikrobskega, kompleksnega ali inteligentnega življenja onkraj Zemlje. Kdaj bo Ksevt organiziral kaj podobnega?

Žal do tega trenutka v Sloveniji še nismo imeli resne debate o spoznanjih ufologije. Kot si tudi ni moč zamisliti, da bi o tej temi spregovoril katerikoli slovenski politik. Zaradi različnih razlogov fenomen NLP enostavno ni tema v slovenski družbi. Ena redkih novinarskih zgodb o pojavu NLP je bila reportaža v oddaji Preverjeno (davnega leta 2008 naložena na YT). V njej je predstavljenih nekaj očividcev, ter gospod Miloš Krmelj, član organizacije MUFON, ki že štiri desetletja spremlja pojav in je v Sloveniji zbral že nekaj sto poročil o NLP-jih. En majhen procent vseh videnj pa, kot pravi, je dejansko nepojasnjenih, med njimi tudi bližnja srečanja. Omenjeno je tudi videnje multiplih prič za časa vojne za Slovenijo in sicer kar s strani pripadnikov takratne teritorialne obrambe.

Slovenija gotovo ni “hotspot”, žarišče videnj NLP, statistika pa vseeno kaže na to, da ni v naših krajih nič manj živahen promet kot marsikje drugod po svetu. Ena izmed osnovnih ugotovitev, ki se jih moramo zavedati je, da NLP pojav ni vezan le na ZDA in ni zgolj izmislek “norih američanov”, temveč je globalni in tudi slovenski fenomen.

POVEZAVE: - članek o simpoziju: https://www.huffingtonpost.com/2014/09/22/nasa-astrobiology ... - posnetek oddaje Preverjeno o NLP v Sloveniji: https://www.youtube.com/watch? ...

bottom of page